На 83 души нарасна броят на жертвите след самоубийствен атентат в

...
На 83 души нарасна броят на жертвите след самоубийствен атентат в
Коментари Харесай

83 станаха жертвите на атентата в Пакистан - Свят

На 83 души набъбна броят на жертвите след гибелен атентат в джамия, ориентиран против служители на реда в пакистанската провинция Пешавар, заяви Би Би Си. Атентатът бе осъществен през вчерашния ден по време на следобедна молитва в северозападния град, който се намира покрай границата на страната с Афганистан, и в началото известия брой жертви беше 28.

Джамията се намира в региона на полицейското ръководство, където степента на сигурност е нараснала, и сега се проверява по какъв начин атентаторът е влезнал вътре. Това е един от най-силно следените от органите на реда регион. Там се намира и бюрото за разузнаване и битка с тероризма. По време на атентата там са се намирали сред 300 и 400 полицейски чиновници, заяви по-рано пред локални медии началникът на полицията в Пешавар Мухаммад Иджаз Хан.

Пакистанските талибани отхвърлят да са забъркани в офанзивата след първичното изказване на един от техните командири.

Премиерът на Пакистан и други водачи осъдиха нападението - едно от най-тежките в страната през последните години. " Терористите желаят да всяват боязън, като се насочват към тези, които извършват дълга си да пазят Пакистан ", съобщи Шехбаз Шариф. По думите му тези, които стоят зад нападението " нямат нищо общо с исляма ".

Във вторник спасителите към момента се опитваха да извадят заровените в руините поклонници, като техен представител съобщи пред BBC Urdu, че интервенцията ще продължи още три часа. " Спасителната интервенция продължава към този момент повече от 18 часа ", съобщи Мохамад Билал Файзи.

Открити са телата на още 20 души, като има опасения, че някои тела към момента може да са под руините.

Говорител на болница удостовери, че повече от 100 души остават ранени.

Пакистанските талибани - формация, обособена от афганистанското държавно управление на талибаните - прекратиха примирието през ноември и от този момент насилието в страната се усилва.

На видео, публикувано в обществените медии и тествано от Би Би Си, се вижда по какъв начин половината от стената е пропаднала. Джамията е покрита с тухли и парчета, до момента в който хората се катерят по отломките, с цел да избягат.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР